Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

Szabad akarat

Születésünkkor a kozmikus erőhatások ugyanúgy hatnak ránk, mint az univerzum minden más elemére. A csillagok születése, a bolygók keletkezése, a földi élet kialakulása és ciklikussága ugyanazt a rendet követi, mint a mi emberi létezésünk, csupán az idő furcsa érzékelése az, ami számunkra azt sugallhatja, hogy minden körülöttünk forog, általunk és értünk van és mi szabadon, bármit bármikor megtehetünk. Butaság lenne azt gondolnunk, hogy mi emberek minden természeti, univerzális törvény és hatás alól kivonhatjuk magunkat, csupán félreértelmezett szólamok hangoztatása által.

A szabad akarat azt jelenti, képesek vagyunk az örömöket és gondokat saját döntésünk, akaratunk szerint megélni, értékelni és a fejlődésünk szolgálatába álltani.  A saját akaratunk szerint élhetünk pozitív képességeinkkel, vagy hagyhatjuk, hogy gyengeségeink eluralják életünket.  A problémáink ellen lázadhatunk, a baj bekövetkezte után mártírként sebeket nyalogathatunk, tétlenül sodródhatunk, vagy e helyett inkább bölcsen és nyílt szívvel mérlegelhetünk, elfogadhatunk helyzeteket, lehetőségeket és tanulhatunk is belőlük. Ez a mi döntésünk. Ez a szabad akarat.

Dönthetünk, hogy adott pillanatban harcolunk vagy engedjük a dolgokat maguktól hatni, megtörténni látszólagos passzivitásban. Eldönthetjük, mit kezdjünk egy lehetőséggel, mit tegyünk egy probléma megelőzésére vagy a probléma bekövetkezte után dönthetünk a megoldás módjáról, eszközéről. Akaratunk szerint bánhatunk jól vagy rosszul szeretteinkkel, az elesettekkel, a gyermekekkel, a természettel. Ez a szabad akarat.

A cselekedeteink irányának, módjának és idejének eldöntése jelenti valójában a szabad akaratot. Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy szabad cselekedet nem létezik, minden tettünknek következménye van. Így például a művészetek iránti elköteleződésünk ellenére dönthetünk úgy, hogy anyagi okokból inkább egy nagy multicanionális cég vezetője leszünk. Ez azonban nem feltétlenül jelenti majd azt számunkra, hogy boldogságot és elégedettséget fogunk érezni. Ha képességeink és tehetségünk valódi lényege az emberek segítése egy közösség élén állva, a boldogságot valójában lehet, hogy egy zenekar karmestereként találnánk meg, nem pedig irodákban, meetingeket vezényelve. Ez a mi döntésünk.

A helyes döntéshez természetesen ismernünk kell önmagunkat, a képességeinket, gyenge pontjainkat, félelmeinket, vágyainkat.

Mindezt időben felismerhetjük és felelős cselekedeteinkkel harmóniát teremthetünk a kint és bent, a fent és lent között. Ezekben a ritka pillanatokban a középpontban megállva átélhetjük a tökéletes állapotot, a lényeget,  hogy utána újult erővel ráléphessünk ismét arra az útra, amit úgy hívnak ÉLET.