Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

Itt van az ősz, itt van újra!

2020.09.22.

Itt van az ősz, itt van újra!

A naptár szerint ugyan szeptember első napját nevezzük az ősz kezdetének, ám 2020-ban a mai napon, azaz szeptember 22-én 13:31 UTC-kor, azaz magyar időszámítás szerint 15:31-kor köszönt be a Csillagászati Ősz!

Ez az időpont egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig.

A nappalok hossza mától, szeptember 22-től egészen december 21-ig - a téli napfordulóig -  folyamatosan rövidülnek az északi félgömbön, egyúttal e napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.

Az ősz színei varázslatosak, IDE kattintva gyönyörű képekben gyönyörködhetsz!

vissza