Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

Isteni levendulaszappan - házilag

2020.06.23.

Isteni levendulaszappan - házilag

Ha június, akkor levendulavirágzás! A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban felhasználható, finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Tudtad, hogy már az Ókorban is a szépségápolás meghatározó növénye volt?

Ha te is szeretnéd elkerülni a tömeggyártásban készült bolti kozmetikumokat, akkor a megoldás a kézműves szappanok és saját készítésű krémek használata. Nem nagy ördöngősség elkészíteni őket és dupla öröm, hogy közben a kreativitásodat is használhatod. Én például francia kék agyagot és kertben szedett levendulát, valamint sheavajat, kókuszolajat és szőlőmagolajat használtam ehhez a szappanhoz.

A pálmaolajmentesség számomra rendkívül fontos. Látva, hogy Délkelet-Ázsiában az olajpálma ültetvények miatt mekkora területen irtották ki az elmúlt 20-30 évben az őserdőket -  és ezzel együtt például az orángutánokat is -, száműztem minden pálmaolajat tartalmazó terméket az étrendemből és csak pálmaolajmentes kozmetikumokat használok.

A receptet egy SoapCalc nevű program segítségével alkottam meg, de te is könnyedén létrehozhatod saját szappanodat ez alapján. Én az ún. hidegeljárást alkalmazom, azaz az olajokat egy tálban 35 fokra melegítem, a lúgoldatot is visszahűtöm 35 fokra és e két komponenst összekeverem. Ha több színt, textúrát szeretnél, akkor ezt a szappanmasszát két-háromfelé oszthatod és különböző természetes anyagokkal - agyaggal, fűszerekkel, iszappal, növényi részekkel, stb. - összekeverheted. Ezután egy zsírpapírral kibélelt formába öntjük a rétegeket, majd a formát letakarva egy 20-22 fokos helyre tesszük pihenni 24 órára. Egy nap után a massza megszilárdul és vághatóvá válik. A felvágott szappanokat - összetevőktől függően - még legalább 1 hónapig pihentetni kell, ez idő alatt megy végbe a kívánt kémiai folyamat és áll be az a pH érték, ami után használhatóvá válik a kézműves szappanunk. Sok sikert és örömöt kívánok a szappanozáshoz!

vissza