Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

Bakancslista - a prágai Orloj

2020.06.26.

Bakancslista - a prágai Orloj

Tíz éves lehettem, amikor először láttam egy könyvben a prágai asztronómiai óráról készült fotókat. Úgy éreztem, ez nem is létezhet a valóságban, annyira gyönyörű - szinte már meseszerű. Emlékszem arra a varázslatos napra is, amikor az óra előtt állhattam és bizony elérzékenyültem.

A prágai Orloj egyedülálló - az egyetlen középkorból származó, teljesen mechanikus asztronómiai óra, mely a mai napig működőképes. Az Óvárosi városháza tornyának külső falán lévő Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. A 15. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász által készített szerkezetet később Hanus mester fejlesztette tovább. Az óramű háromnegyede ma is eredeti.

Az óra legrégibb és egyben a legleleményesebben megalkotott része a csillagászati óralap. Az óra 4 féle időt mutat: a babilóniait, a régi cseh időt, a modern (közép-európai), valamint a sziderikus időt.

  • A külső, fekete gyűrűn látható aranyszínű gót számok a régi cseh rendszer szerint azt jelzik, hány óra telt el napnyugtától. A napot ugyanis ők napnyugtától számítva osztották 24 órára. A gyűrű úgy forog, hogy a nap 24. órája évszaktól függetlenül mindig egybeesik a naplementével.
  • Befelé haladva, közvetlenül a külső gyűrű mellett a római számok kétszer 12 órás időszakra osztják a napot úgy, hogy legfelül van dél, legalul pedig éjfél. Az óra aranykezet formázó mutatója jelzi a pontos időt.
  • A csillagászati óralapon egy kis ezüst gömb a Hold fázisait, egy nagyobb arany napkorong mozgása pedig a Nap járását mutatja. A csillagos égboltnak a Föld körüli látszólagos forgását egy kisebb, excentrikus gyűrű mutatja, melyen az állatövi jegyek láthatóak. Az óra közepén van a Föld, rajta a délkörök, szélességi körök és sarkkörök. Ennek a résznek a középpontjában Prága látható.
  • Az óralapon még három körív is fel van tüntetve: az Egyenlítő, a Ráktérítő és a Baktérítő is. Így ezen a számlapon egész évben láthatók a Föld, Hold, Nap és a csillagok viszonylagos állásai.

A csillagászati számlap alatt van a naptár, melyre különböző országok helyszínei és az állatövi jegyek is fel vannak festve, hogy az év mindegyik hónapját megjelenítsék velük. A naptár külső peremén láthatjuk a napokat, névnapokat és egyházi ünnepeket.

Az óra 2018. szeptemberétől -  9 hónapos restaurációt követően - kissé megváltozott külsővel (színvilággal) újra látható Prága óvárosában, így ez a csodálatos helyszín újra a bakancslistámra került.

További képeket az Orloj asztronómiai óráról itt találsz: http://www.gyurcsobori.hu/kepgaleria/


vissza