Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

BLOG

Galaxisok nyomában - otthonunk, a Tejútrendszer

2020.07.01. Galaxisok nyomában - otthonunk, a Tejútrendszer

Galaxisok milliárdjai vesznek körbe minket, de mind közül a legfontosabb számunkra saját otthonunk - saját galaxisunk - a Tejútrendszer. Abszurd, hogy míg tőlünk több millió fényévre található galaxisokról vannak felvételeink, addig a Tejútrendszert nem láthatjuk kívülről - csak modellezni tudjuk, hogyan is nézhet ki otthonunk.

tovább

Bakancslista - a prágai Orloj

2020.06.26. Bakancslista - a prágai Orloj

Tíz éves lehettem, amikor először láttam egy könyvben a prágai asztronómiai óráról készült fotókat. Úgy éreztem, ez nem is létezhet a valóságban, annyira gyönyörű - szinte már meseszerű. Emlékszem arra a varázslatos napra is, amikor az óra előtt állhattam és bizony elérzékenyültem.

tovább

Isteni levendulaszappan - házilag

2020.06.23. Isteni levendulaszappan - házilag

Ha június, akkor levendulavirágzás! A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban felhasználható, finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Tudtad, hogy már az Ókorban is a szépségápolás meghatározó növénye volt?

tovább

Tűzugrás, avagy a nyári napforduló ünnepe

2020.06.19. Tűzugrás, avagy a nyári napforduló ünnepe

A nyári napforduló napja az év leghosszabb nappala. A hagyományok szerint ugyan június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni az északi féltekén az év leghosszabb nappalát - azaz egyben az év legrövidebb éjszakáját - , de azt kevesen tudják, hogy a nyári napforduló valójában (már) nem Iván napjára esik.

tovább

A szimbólumok ereje - a Korona

2020.06.17. A szimbólumok ereje - a Korona

Mivel is kezdhetném a blogbejegyzésemet, mint egy globális, minden egyes nemzetet, embert, a környezetünket és úgy általában a jelenünket és jövőnket egyaránt érintő aktuális szimbólummal. Ez a korona. Nomen est omen, azaz nevében a sorsa, nevében a végzete. Minden névnek és szimbólumnak saját rezgése, energiája van, ezt tudja már az emberiség évezredek óta.

tovább