Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

5000 év után újra látható a NEOWISE-üstökös

2020.07.14.

5000 év után újra látható a NEOWISE-üstökös

Majdnem 5000 év után ismét felénk közeledik a NEOWISE-üstökös. Július közepétől igazán érdemes lesz az égre tekinteni, hiszen kisebb távcsővel vagy akár szabad szemmel is látható lesz ez a ritka égi jelenség.

Majdnem ötezer év után ismét a Nap felé közeledik a NEOWISE-üstökös, amely a vártnál fényesebb lesz, így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető majd. Július 10-12-ig hajnalban volt látható, hó közepétől pedig az esti égen is jól látható lesz. Fényszennyezéstől mentes helyen, az északnyugati égboltot kémlelve láthatjuk meg az üstököst, eleinte a horizont közelében, majd 15-20 fok magasan.

A C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst idén március 27-én fedezték fel, ekkor a déli égbolton, a Puppis (Hajófara) csillagképben járt, később átjött az északi égre. Július 3-án, pénteken a délutáni órákban elérte a napközelpontját, amikor a Merkúrnál jóval közelebb, 0,295 CSE-re került a Naphoz. A Naptól távolodva, a Földhöz közeledve pedig egyre kedvezőbb megfigyelési helyzetbe kerül.

Július második felében a Lynx (Hiúz), majd pedig az Ursa Maior (Nagy Medve) csillagképekben látszódik. Augusztusban a Coma Berenices (Bereniké Haja), majd a hónap második felében a Bootes (Ökörhajcsár) déli részén át a Virgo (Szűz) csillagképbe kúszik át.

Forrás: www.csillagaszat.hu / Fotó: Sóki Tamás, Balatonmáriafürdő, 2020. július 13.

vissza