Kapcsolat

Tel.:     +36 30 752 25 31

E-mail: asztro@gyurcsobori.hu

Facebook

A Tarot története

A Tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből vagy 1390-ből származik.

Néhány érdekesség a Tarot eredetéről

A Tarot keletkezéséről megoszlanak a vélemények. Vannak, aki Atlantisz ősi tudását vélik benne „felfedezni” de sokan lealacsonyítva a Tarot tudását csak egy egyszerű, szórakoztató jóskártyának tekintik azt. A kártyákról elsőnek egy 1377-ben keltezett dokumentumban tettek említést, melyben betiltották a kártya használatát. Ennek ellenére a terjedését nem tudták megállítani és a világ nagyobb városaiban rövid időn belül ismertté vált. Ismerve a középkor kommunikációs szokásait, és figyelembe véve a könyvnyomtatás hiányát, ez nem volt elhanyagolható tényező akkoriban. A mai játékkártyák szerkezetileg sok hasonlóságot mutatnak a Tarot lapjaival. A Kis Árkánum négy színe a legtöbb mostani játékkártyában is megtalálható. A Nagy Árkánum Bolond kártyája ezekben a játékpaklikban mára dzsókerként vált ismertté.

Nagy a hasonlatosság a Tarot, és egy Indiából származó cigánykártya, vagy vetőkártya között. E kártya szimbólumrendszere generációkon át szájhagyomány útján terjedt, akárcsak a kártyavetés tudománya. Különös figyelmet fordítva arra, hogy az avatatlanok ne nyerjenek betekintést. A fent említetteken kívül más kapcsolat nem áll fent a két kártya között, kivéve, ha lealacsonyítva a tarot tudását, jóskártyaként fogadjuk el.

Egy másik történet szerint Mózes az egyiptomi papok által őrzött titkot, a Tarot képében vitte magával Izrael népének kivonulásakor, Palesztinába. Ezt alátámasztani látszik az a szoros kapcsolat, amely a Tarot és a Kabbala, valamint a héber ábécé között kétségkívül rejlik. Ilyen párhuzam a nagyarkánum 22 lapja és a 22 héber betű, de a betűk és a lapok közötti kapcsolat is. A Kabbala a 10 különleges isteni tulajdonságot ábrázoló szefírája alkotta köröket, a 22 beavatási út köti össze. A 22 út az isteni tulajdonságokkal összhangban épp úgy megtalálható a héber ábécében, mint a  Nagy Árkánum lapjain. Ez értelmezhetjük úgy, hogy Tarot mutatja az utat a Kabbala világába.

Forrás: Wikipédia